Het Huis, Antwerp, Belgium

On top of a polished concrete base raised slightly off the ground, a light, gleaming, green-painted steel construction unfolds to form a shelter to protect delicate works of art. The diagonal lines of passage through this new pavilion interweave Middelheim Park with the Hortifloria Garden, a recent extension of this well-known Antwerp sculpture park. Four vertical recesses provide the entrances to the pavilion, divide the space into four and allow in natural light. The difference in the height of the walls gives rise to a complex composite roof surface which, with its boxed ceiling, unifies the internal spatiality.
Client
Middelheim Museum
Architects
Robbrecht en Daem architecten
Program
exhibition pavilion
Location
Antwerp, Belgium
Date
2010–2012
Status
Completed
Floor Surface
215 m2
Team
Paul Robbrecht, Hilde Daem, Johannes Robbrecht, Mo Vandenberghe, Luc Beckstedde
Art Intervention
Thomas Schütte (inaugurarion exhibition)
Structural Engineering
Ney and Partners
Landscape
Bureau Bas Smets
Contractor
Anmeco (steel)
Curated By
Menno Meewis
Nominations / Awards
2012 – Winner Staalbouwwedstrijd (Steel Construction Contest), category Typical Building Components