Leopold De Wael Square, Antwerp, Belgium

The design for the square reconciles two aspects: on the one hand the heavy traffic is dealt with by two roundabouts, one at each end, and on the other a public forecourt is laid out for the Museum of Fine Art. Several works of art have been installed on the square: recovered fragments of the Loos monument by Auguste Rodin, a bench designed by Ann Demeulemeester and a fountain by Christina Iglesias, which forms the heart of the forecourt, gives the place depth and imposes a temporal rhythm.
Client
City of Antwerp
Architects
Robbrecht en Daem architecten, Marie-José Van Hee architecten
Program
City square
Location
Antwerp, Belgium
Date
1997–2001
Status
Completed
Floor Surface
10.050 m2
Team
Paul Robbrecht, Hilde Daem, Marie-José Van Hee, Tania Vandenbussche
Art Intervention
Cristina Iglesias (fountain), Ann Demeulemeester (bench), Auguste Rodin (sculptures)
Structural Engineering
BAS (Dirk Jaspaert)