Zuidertuin, Antwerp, Belgium

The residential building ‘Zuidertuin’ is part of the urban development for the Nieuw Zuid district in Antwerp. This new district extends between one of the busiest traffic intersections in Belgium and the wide open spaces of the Scheldt Quays and the river bed. Some 49 residential units of varying sizes with ‘through lounge’ are divided among the six levels in the form of duplex units or standard apartments. At the centre of the plinth course there are residences with access at ground level, while commercial spaces at ground level are at either facing end of the building and integrate with the neighbourhood. The above-ground bicycle storage and driveway to the underground car park are highlighted with sky blue ceilings. Elegant external stairways on the eastern side of the building connect the various floors to one another and also bring light right into the heart of the building. 
Client
Triple Living
Architects
Robbrecht en Daem architecten
Program
residential project with 49 apartments, parking and 2 commercial spaces
Location
Antwerp, Belgium
Date
2013–2016
Status
Completed
Floor Surface
5.130 m2 (+ 2.822 m2 underground)
Team
Paul Robbrecht, Hilde Daem, Johannes Robbrecht, Luc Beckstedde, Suzanne Desmet, Valerie De Ketelaere, Joost Dhont, Jonas Vanbelle
Structural Engineering
Studiebureau Forté
Services Engineering
VK Engineering
Acoustics
Studiebureau Venac
Landscape
Robbrecht en Daem architecten (roof garden)
Urban Surroundings
Bureau Bas Smets