Campus of the Royal College of Art, London, United Kingdom

The extension of the Royal College of Art at Battersea is a piece of art infrastructure. Free ‘platforms’ for creation allow current and future flexibility. As a terraced extension of the street an additional collective space – ‘the Stoa’, encourages interaction between staff, students and researchers. The hybrid nature of its design makes it the focal emblematic space the whole RCA community can associate with – a new identity symbolizing the productive capacity and empirical approach of the institute. Additional light shafts are added to the composition. They strew an abundant day light deep into the building volume and provide natural ventilation. The building focuses on general well being and on a holistic, sustainable approach. It will be a place with innovation and creativity at its heart.
Client
Royal College of Art
Architects
Robbrecht en Daem architecten
Program
New Battersea South campus of the Royal College of Art
Location
London, United Kingdom
Date
2016
Status
Competition
Floor Surface
15.000 m2
Team
Paul Robbrecht, Hilde Daem, Johannes Robbrecht, Wim Menten, Tine Cooreman, Florence Himpe, Jonas Vanbelle
Execution Architect
Levitt Bernstein
Advisor
William Mann (WitherfordWatson Mann Architects)