Rudolf Steiner School, Brussels, Belgium

On a picturesque site at the edge of Anderlecht, Robbrecht en Daem architecten will build a new house for the Steiner School Brussels. The design proposes three new volumes built in light wood structure and designed in close harmony with each other. The two longitudinal volumes shelter the classrooms and the third volume welcomes a sports and singing hall. The outside gallery aims to establish connections and sharing between all the classrooms. The gathered volumes shape an outdoor playground which performs as the heart of the school - the common place where children play, protected from all but the seasons. 
The sloping roofs create great spatial diversity among the classrooms and are the base of a pragmatic, economic construction system. The school will be built with respect for the terraced landscape in which it finds itself, resting upon a concrete base that leaves the original form of the ground unaffected. With an entirely wooden interior and a brick facade, the materiality of the building is based on the contrast between inside and outside, hot and cold, wood and stone. The wall that surrounds the playground originates from the same materiality, with brick on the outside and a softer wooden touch on the inside.
Client
Basisschool Rudolf Steiner Brussel
Architects
Robbrecht en Daem architecten
Program
New primary Steiner school
Location
Brussels, Belgium
Date
2017–…
Status
Ongoing
Floor Surface
3.000 m2
Team
Paul Robbrecht, Johannes Robbrecht, Hilde Daem, Tine Cooreman, Trice Hofkens, Fréderic Timmermans, Mieke Van der Linden, Jonas Vanbelle, Thomas Faes, Simon Ceuteriek, Sofie Reynaert, Filipa Araújo, Brecht Casier
Structural Engineering
Mouton
Services Engineering
Studiebureau Boydens