Academiestraat, Ghent, Belgium

The project involves the redevelopment of an inner-city block in the centre of Ghent to provide 132 residential units, some new-build and others partially housed in the protected monuments of the former Royal Academy of Fine Arts and fire station. These existing buildings flank a new semi-public interior street that serves as the backbone for the redevelopment of the entire block. The interior walkway connects with two new apartment buildings located in the inner court that are embedded in a complex of public and private gardens, and surrounded by new volumes which complete the block on Molenaarsstraat, Brandweerstraat and Sint-Margrietstraat. All buildings are connected underground by car parking. The provision of some commercial functions (convenience store, restaurants, offices, ...) complements the residential program.
Client
Academie Vastgoedontwikkeling
Architects
Robbrecht en Daem architecten, Marie-José Van Hee architecten, ectv (architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche), Dierendonckblancke architecten, Callebaut Architecten
Program
132 apartments, offices, retail, parking and common outdoor spaces
Location
Ghent, Belgium
Date
2012–…
Status
Ongoing
Floor Surface
12.772 m2 (residential) + 3.774 m2 (offices/retail) + 6.400 m2 (parking) + 4.600 m2 (private and common outdoor space)
Team
Paul Robbrecht, Hilde Daem, Johannes Robbrecht, Bert Callens, Suzanne Desmet, Valerie De Ketelaere, Beatrijs Noppe, Griet Ollivier, Sofie Reynaert, Kris Van Buynder
Restoration
Callebaut architecten
Structural Engineering
VK Engineering
Services Engineering
VK Engineering
Landscape
Robbrecht en Daem architecten