Le Pin, Pomerol, Bordeaux, France

The storehouse for wine barrels, the ‘Chai à barriques’, is entirely underground and is the heart of the building. This reduces the overall height of the building, which keeps its impact on the surroundings to a minimum. 
Wine production is carried on in the ‘Cuvier‘ on the ground floor, a functional area spanned by a vault of inclined roof planes. Light enters through windows at the corners. A separate tower houses a reception area, a small office and the vertical transport system for the barrels. The roof vault of the ‘Cuvier’ links up with this volume. This creates a covered outdoor area between them where grapes can be sorted at harvest time.
Client
SCA Château Le Pin (Thienpont)
Architects
Robbrecht en Daem architecten
Program
winery
Location
Pomerol, Bordeaux, France
Date
2007–2011
Status
Completed
Floor Surface
780 m2
Team
Paul Robbrecht, Hilde Daem, Caroline Vanbiervliet, Kobe Van Praet
Project Manager
Didier Lamouroux
Structural Engineering
BAS (Dirk Jaspaert)
Services Engineering
Therminox
Landscape
Landcraft