Rubens Square  Knokke, Belgium, 2004

© Kristien Daem

© Kristien Daem

© Kristien Daem

© Kristien Daem

© Kristien Daem

Client
City of Knokke 

Location
Rubensplein, Knokke
Belgium

Date
2000 - 2004

Status
completed

Surface
7.300 sqm

Architects
Robbrecht en Daem architecten

Artist
Franz West

Collaborators
Tania Vandenbussche

Execution
Groep Planning (Sum Project)

Rubens Square is slightly concave, which gives it a similarity to a skating ramp. The two long benches are screened off with a wall in hardened glass. People sitting there can look at the sea. The floor is a mosaic of maritime colours: blue, greygreen and white. The two small buildings at the entrances to the underground car park are clad with the same motif, and the Austrian artist Franz West has placed five-metre-high heads on top: they are primal and somewhat grotesque and are a playful counterpoint to the square itself.