Leopold De Wael Square  Antwerp, Belgium, 2001

© Kristien Daem

© Kristien Daem

© Kristien Daem

level 0

Program
City square

Client
City of Antwerp

Location
Leopold De Waelplaats, 2018 Antwerp
Belgium

Date
1997 - 2001

Status
completed

Architects
Robbrecht en Daem architecten
in collaboration with Marie-José Van Hee

Collaborators
Tania Vandenbussche

Structural Engineering
BAS Dirk Jaspaert

Artists
Cristina Iglessias
Ann Demeulemeester
Auguste Rodin

The design for the square reconciles two aspects: on the one hand the heavy traffic is dealt with by two roundabouts, one at each end, and on the other a public forecourt is laid out for the Museum of Fine Art. Several works of art have been installed on the square: recovered fragments of the Loos monument by Auguste Rodin, a bench designed by Ann Demeulemeester and a fountain by Christina Iglesias, which forms the heart of the forecourt, gives the place depth and imposes a temporal rhythm.