Udarnik Theater  Moscow, Russia, 2014

historic image © unknown

sketch

level 0

longitudinal section

cross section

Program
Contemporary Art Museum

Client
Shalva Breus Foundation

Location
Moscow, Russia

Date
2014

Status
compitition, first prize

Floor surface
7.000 sqm

Architects
Robbrecht en Daem architecten
ARUP, Moscow
Portner, Moscow
Tiamat Proekt, Moscow

Structural engineering
ARUP, Moscow

Services engineering
ARUP, Moscow

Restoration
Tiamat Proekt, Moscow

Acoustics
ARUP, Moscow

UDARNIK: THE BUILDING AS FOUND

The general concept of the design focuses on the various ways of experiencing art. Three museological rooms, heart of the Udarnik project, differ regarding user experiences. Large differences of scale and light atmosphere stimulate the museological experience. The three exhibition rooms are modules that can be arranged differently, this ensures the flexibility and continuity of Udarnik: 

The Incubator on the groundfloor, a central hall as a free introduction to art but also to emphasize the special activities within the building : a warm welcome.A coffee shop and a book store at the corners strengthen the ‘plaza’ feeling of the central space. 


The Labyrinth in the basement with exhibition cabinets dividing the hall in smaller gallery rooms with bet- ter proportions for art rooms. 
 

The Large Vaulted Hall on the first floor, the impressive room with a large scale and a saturation of natural lights : the vault as a protective shelter for art. 

Side-program like the ‘Creative Center’ and the ‘Restaurant’ are surrounding the exhibition spaces and function as a connection between the museum and the outside world. 

The philosophy of the restoration and renovation for a new Udarnik follows our general concept of THE BUILDING AS FOUND or L’OBJET TROUVE.