Het Huis - Middelheim Museum  Antwerp, Belgium, 2012

© Kristien Daem

© Kristien Daem

© Kristien Daem

© Kristien Daem

© Kristien Daem

Program
Exhibition pavilion

Client
Middelheimmuseum

Location
Middelheimlaan 61, 2020 Antwerp, Belgium

Date
2010 - 2012

Status
completed

Floor Surface
215 sqm

Architects
Robbrecht en Daem architecten

Collaborators
Mo Vandenberghe
Luc Beckstedde
Johannes Robbrecht

Structural engineering
Ney & Partners

Artist
Opening exhibition by Thomas Schütte

On top of a polished concrete base raised slightly off the ground, a light, gleaming, green-painted steel construction unfolds to form a shelter to protect delicate works of art. The diagonal lines of passage through this new pavilion interweave Middelheim Park with the Hortifloria Garden, a recent extension of this well-known Antwerp sculpture park.
Four vertical recesses provide the entrances to the pavilion, divide the space into four and allow in natural light. The difference in the height of the walls gives rise to a complex composite roof surface which, with its boxed ceiling, unifies the internal spatiality.