Boekentoren - University Library  Ghent, Belgium, 2007 - ongoing

© Kristien Daem

level 0

section

© Kristien Daem

© Kristien Daem

Programme
Conservation and renovation of the university Library by Henry van de Velde

Client
University of Ghent

Location
Rozier 9, 9000 Ghent
Belgium

Date
2007 - ongoing

Status
in progress

Floor surface
20.000 sqm

Architects
Robbrecht en Daem architecten

 
Execution
SumProject Architecture & Engineering
Architectenbureau Baro

Collaborators 
Tine Cooreman
Kristoffel Boghaert
Katrien Cammers
Asli Cicek
Florence Daem
Barbara Deceuninck
Arne Deruyter
Gert Jansseune
Linde Everaerd
 
Structural engineering
Bureau d'Etudes Greisch
 
Services engineering
VK Engineering

Restoration
Barbara Van Der Wee Architects

Building physics
Daidalos Peutz

Archive design and planning
De Melker Logistiek

The Central Library of Ghent University, designed by Henry van de Velde in the 1930s, is being restored and geared to the current requirements of library use and conservation. To this end, an entrance will be built next to the HIKO, which is part of the original complex, that will generate a new sequence of spaces around the inner garden. This includes among other things a café/reading room, a canopied terrace (which Van de Velde had actually designed) and workspaces for handling digital data individually or in groups. Together with the necessary technical modifications, and making the observation room at the top of the tower fully accessible, this clear-up will restore the building's dignity as a place for study and reading.