Academiestraat  Ghent, Belgium, 2012 - ongoing

Program
132 apartments, offices, retail, parking and common outdoor spaces

Client
Academie Vastgoedontwikkeling

Location
Ghent, Belgium

Year
2012 - ongoing

Status
ongoing

Surface
16.350 sqm (residential)
3.175 sqm (offices/retail)
6.400 sqm (parking)
4.600 sqm (common outdoor space)

Architects
Robbrecht en Daem architecten
MJ Van Hee architecten
architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche
Dierendonckblancke architecten

Collaborators
Bert Callens (project architect)
Suzanne Desmet
Valerie De Ketelaere
Beatrijs Noppe
Griet Ollivier
Sofie Reynaert
Kris Van Buynder

Structural Engineering
VK Engineering

Services Engineering
VK Engineering

Landscape
Robbrecht en Daem architecten

Restoration
Callebaut architecten

The project involves the redevelopment of an inner-city block in the centre of Ghent to provide ninety residential units, some new-build and others partially housed in the protected monuments of the former Royal Academy of Fine Arts and fire station. These existing buildings flank a new semi-public interior street that serves as the backbone for the redevelopment of the entire block. The interior walkway connects with two new apartment buildings located in the inner court that are embedded in a complex of public and private gardens, and surrounded by new volumes which complete the block on Molenaarstraat, Brandweerstraat and Sint-Margrietstraat.
All buildings are connected underground by car parking. The provision of some commercial functions (convenience store, restaurants, offices, ...) complements the residential program.