Rudolf Steiner School  Brussels, Belgium, 2017 - ongoing

Project
Rudolf Steiner School

Program
new Steiner school

Client
Basisschool Rudolf Steiner Brussel

Location
Sint Janskruidlaan 14, 1070 Brussels, Belgium

Year
2017 (competition) - ongoing

Status
In progress

Floor Surface
3.000 sqm

Budget
4.430.000 €

Architects
Robbrecht en Daem architecten

Collaborators
Paul Robbrecht
Hilde Daem
Johannes Robbrecht
Tine Cooreman
Mieke Van der Linden
Trice Hofkens
Jonas Vanbelle
Frédéric Timmermans
Thomas Faes
Simon Ceuterick
Filipa Araújo

Structural Engineering
Mouton

Services Engineering
Studiebureau Boydens

Download here:

 

On a picturesque site at the edge of Anderlecht, Robbrecht en Daem architecten will build a new house for the Steiner School Brussels. The design proposes three new volumes built in light wood structure and designed in close harmony with each other. The two longitudinal volumes shelter the classrooms and the third volume welcomes a sports and singing hall. The outside gallery aims to establish connections and sharing between all the classrooms. The gathered volumes shape an outdoor playground which performs as the heart of the school - the common place where children play, protected from all but the seasons.


The sloping roofs create great spatial diversity among the classrooms and are the base of a pragmatic, economic construction system. The school will be built with respect for the terraced landscape in which it finds itself, resting upon a concrete base that leaves the original form of the ground unaffected. With an entirely wooden interior and a brick facade, the materiality of the building is based on the contrast between inside and outside, hot and cold, wood and stone. The wall that surrounds the playground originates from the same materiality, with brick on the outside and a softer wooden touch on the inside.